Chroń Przyrodę to Twój drugi dom
Utylizacja i recykling odpadów przemysłu spożywczego.
Tym razem napiszę o kierunkach utylizacji odpadów powstających podczas przetwarzania mleka,buraków cukrowych,owoców,warzyw,ziemniaków,pozyskiwania oleju z nasion oleistych,otrzymywania produktów pochodzenia fermentacyjnego,przetwórstwa surowca rzeźnego i mięsa drobiu,a także odpadów towarzyszących produkcji koncentratów spożywczych. Analizę problemów dotyczących utylizacji odpadów przemysłu rolno-spożywczego przedstawiono szczegółowo w monografii,w której omówiono możliwości wykorzystania serwatki (surowicy mleka),będącej odpadem produkcyjnym procesu przetwarzania mleka na sery twarogowe,podpuszczkowe i kazeinę. Wielka,zwłaszcza w ostatnim czasie,dynamika produkcji mleka,a za nią i serwatki,rodzi określone problemy ekologiczne i ekonomiczne.
Dane FAO wykazują,że zaledwie połowa serwatki na świecie jest wykorzystywana na różne cele(przetwarzanie,spasanie) pozostałe 50% kierowanych jest do scieków,które poważnie zanieczyszczają zbiorniki wodne. W Polsce zaledwie 14-19% serwatki poddaje się przetworzeniu. Pozostała część odprowadzana jest do zbiorników wodnych powodując w nich daleko idące zmiany,aż do pełnej degradacji i zaniku życia biologicznego(wysoki wskaźnik BZT). Serwatka,w której skład wchodzą:białka,laktoza,tłuszcz,sole mineralne,witaminy,w głównej masie zawiera około 95% wody,co ogranicza jej wykorzystanie pod kątem bezpośredniego spasania. Obecne zasady tuczu zwłaszcza trzody chlewnej,opierają się na paszy suchej,co jest korzystniejsze,gdyż wiąże się z wytwarzaniem małej ilości gnojowicy. Bezpośrednie wykorzystanie serwatki na cele rolnicze-do nawożenia gleby,z wielu powodów może mieć jedynie ograniczony zakres.
Badania agrotechniczne wykazały,że dłuższe nawożenie gleby serwatką czyni ją niezdatną do dalszej uprawy,gdyż białka,a także w wysokim stopniu laktoza niekorzystnie wpływają na porowatość gleby. Ponadto utrata białka w takim kierunku utylizacji jest nieracjonalna.
Ze względu na wegetację roślin wykorzystuje się w rolnictwie serwatki,co może jedynie okresowy charakter,a dowożenie jej na miejsce przeznaczenia czyni przedsięwzięcie nieopłacalnym z ekonomicznego punktu widzenia. Rozkładające się białko zanieczyszcza powietrze nieprzyjemnymi i toksycznymi gazami,co stanowi istotną przeszkodę w realizacji
tego kierunku utylizacji serwatki.
Poważną gałąź przemysłu rolno- spożywczego stanowi przetwarzanie owoców.
W tym procesie produkcyjnym ilość odpadów produkcyjnych obejmuje od 10 do 30%. Podobnie jak sam surowiec zawierają one szereg wartościowych składników,np: węglowodany,celuloza,tłuszcze i woski,substancje barwnikowe i aromatyczne,witaminy,kwasy,aldehydy i alkohole. Bogaty skład odpadów sprawia,że stają się dobrą pożywką dla drobnoustrojów jako nietrwałe wymagają szybkiego przetworzenia.
Jest wiele kierunków wykorzystania odpadów na cele paszowe,wykorzystania alkoholowych destylatów owocowych,odzyskiwanie aromatów,pozyskiwanie aromatu cytrynowego. Większość analizowanych propozycji utylizacji znanych z literatury nie należy do optymalnych rozwiązań,uzasadnionych ekonomicznie i ekologicznie.
Aldehyd furfurylowy -C5H4O2 znajduje szerokie zastosowanie jako rafinat w przemyśle naftowym,surowiec do produkcji niektórych tworzyw sztucznych,surowiec do produkcji barwników niektórych farb i lakierów,środek do konserwacji drewna i produkcji wielu innych artykułów.
Więcej uwagi należy poświęcić kierunkom utylizacji odpadów warzywnych.
Najprostszym kierunkiem wykorzystania odpadów warzywnych jest ich kompostowanie. Ze względu na ilość odpadów najlepszym rozwiązaniem byłoby zorganizowanie przetwórstwa w taki sposób by przygotowanie warzyw do przerobu odbywało się u producenta,który bezpośrednio wykorzysta odpady do przerobu -sporządzenia kompostu, a następnie zagospodaruje go do nawożenia gleb.
Dobrym wykorzystaniem odpadów jest wykorzystanie ich do sporządzania kiszonek. Z uwagi na duże ilości tych pierwszych,krótki czas jaki pozostaje do ich utylizacji,rodzą się poważne problemy typu duża ilość zbiorników do kompostowania,koszty transportu.
Większość odpadów warzywnych wywozi się na wysypiska,gdzie gniją i zanieczyszczają środowisko.
Przetwarzanie odpadów w celu uzyskania z nich niektórych składników nie stanowi łatwego zadania,wiąże się z wieloma trudnościami takimi jak technologia pozyskiwania oleju z nasion pomidorów i zastosowanie go w praktyce,to jednak przygotowanie nasion do odzysku oleju wymaga znacznego nakładu pracy i energii związanej z zabiegami przemywania i suszenia.
Tym razem napiszę o kierunkach utylizacji odpadów powstających podczas przetwarzania mleka,buraków cukrowych,owoców,warzyw,ziemniaków,pozyskiwania oleju z nasion oleistych,otrzymywania produktów pochodzenia fermentacyjnego,przetwórstwa surowca rzeźnego i mięsa drobiu,a także odpadów towarzyszących produkcji koncentratów spożywczych. Analizę problemów dotyczących utylizacji odpadów przemysłu rolno-spożywczego przedstawiono szczegółowo w monografii,w której omówiono możliwości wykorzystania serwatki (surowicy mleka),będącej odpadem produkcyjnym procesu przetwarzania mleka na sery twarogowe,podpuszczkowe i kazeinę. Wielka,zwłaszcza w ostatnim czasie,dynamika produkcji mleka,a za nią i serwatki,rodzi określone problemy ekologiczne i ekonomiczne.
Dane FAO wykazują,że zaledwie połowa serwatki na świecie jest wykorzystywana na różne cele(przetwarzanie,spasanie) pozostałe 50% kierowanych jest do scieków,które poważnie zanieczyszczają zbiorniki wodne. W Polsce zaledwie 14-19% serwatki poddaje się przetworzeniu. Pozostała część odprowadzana jest do zbiorników wodnych powodując w nich daleko idące zmiany,aż do pełnej degradacji i zaniku życia biologicznego(wysoki wskaźnik BZT). Serwatka,w której skład wchodzą:białka,laktoza,tłuszcz,sole mineralne,witaminy,w głównej masie zawiera około 95% wody,co ogranicza jej wykorzystanie pod kątem bezpośredniego spasania. Obecne zasady tuczu zwłaszcza trzody chlewnej,opierają się na paszy suchej,co jest korzystniejsze,gdyż wiąże się z wytwarzaniem małej ilości gnojowicy. Bezpośrednie wykorzystanie serwatki na cele rolnicze-do nawożenia gleby,z wielu powodów może mieć jedynie ograniczony zakres.
Badania agrotechniczne wykazały,że dłuższe nawożenie gleby serwatką czyni ją niezdatną do dalszej uprawy,gdyż białka,a także w wysokim stopniu laktoza niekorzystnie wpływają na porowatość gleby. Ponadto utrata białka w takim kierunku utylizacji jest nieracjonalna.
Ze względu na wegetację roślin wykorzystuje się w rolnictwie serwatki,co może jedynie okresowy charakter,a dowożenie jej na miejsce przeznaczenia czyni przedsięwzięcie nieopłacalnym z ekonomicznego punktu widzenia. Rozkładające się białko zanieczyszcza powietrze nieprzyjemnymi i toksycznymi gazami,co stanowi istotną przeszkodę w realizacji
tego kierunku utylizacji serwatki.
Poważną gałąź przemysłu rolno- spożywczego stanowi przetwarzanie owoców.
W tym procesie produkcyjnym ilość odpadów produkcyjnych obejmuje od 10 do 30%. Podobnie jak sam surowiec zawierają one szereg wartościowych składników,np: węglowodany,celuloza,tłuszcze i woski,substancje barwnikowe i aromatyczne,witaminy,kwasy,aldehydy i alkohole. Bogaty skład odpadów sprawia,że stają się dobrą pożywką dla drobnoustrojów jako nietrwałe wymagają szybkiego przetworzenia.
Jest wiele kierunków wykorzystania odpadów na cele paszowe,wykorzystania alkoholowych destylatów owocowych,odzyskiwanie aromatów,pozyskiwanie aromatu cytrynowego. Większość analizowanych propozycji utylizacji znanych z literatury nie należy do optymalnych rozwiązań,uzasadnionych ekonomicznie i ekologicznie.
Aldehyd furfurylowy -C5H4O2 znajduje szerokie zastosowanie jako rafinat w przemyśle naftowym,surowiec do produkcji niektórych tworzyw sztucznych,surowiec do produkcji barwników niektórych farb i lakierów,środek do konserwacji drewna i produkcji wielu innych artykułów.
Więcej uwagi należy poświęcić kierunkom utylizacji odpadów warzywnych.
Najprostszym kierunkiem wykorzystania odpadów warzywnych jest ich kompostowanie. Ze względu na ilość odpadów najlepszym rozwiązaniem byłoby zorganizowanie przetwórstwa w taki sposób by przygotowanie warzyw do przerobu odbywało się u producenta,który bezpośrednio wykorzysta odpady do przerobu -sporządzenia kompostu, a następnie zagospodaruje go do nawożenia gleb.
Dobrym wykorzystaniem odpadów jest wykorzystanie ich do sporządzania kiszonek. Z uwagi na duże ilości tych pierwszych,krótki czas jaki pozostaje do ich utylizacji,rodzą się poważne problemy typu duża ilość zbiorników do kompostowania,koszty transportu.
Większość odpadów warzywnych wywozi się na wysypiska,gdzie gniją i zanieczyszczają środowisko.
Przetwarzanie odpadów w celu uzyskania z nich niektórych składników nie stanowi łatwego zadania,wiąże się z wieloma trudnościami takimi jak technologia pozyskiwania oleju z nasion pomidorów i zastosowanie go w praktyce,to jednak przygotowanie nasion do odzysku oleju wymaga znacznego nakładu pracy i energii związanej z zabiegami przemywania i suszenia.
Komentarze
Prześlij komentarz