Dbać o otoczenie to szanować Przyrodę tak jak Nas Matka Ziemia zrodziła

    Utylizacja i recykling odpadów przemysłu spożywczego.
    Tym razem napiszę o kierunkach utylizacji odpadów powstających podczas przetwarzania mleka,buraków cukrowych,owoców,warzyw,ziemniaków,pozyskiwania oleju z nasion oleistych,otrzymywania produktów pochodzenia fermentacyjnego,przetwórstwa surowca rzeźnego i mięsa drobiu,a także odpadów towarzyszących produkcji koncentratów spożywczych. Analizę problemów dotyczących utylizacji odpadów przemysłu rolno-spożywczego przedstawiono szczegółowo w monografii,w której omówiono możliwości wykorzystania serwatki (surowicy mleka),będącej odpadem produkcyjnym procesu przetwarzania mleka na sery twarogowe,podpuszczkowe i kazeinę. Wielka,zwłaszcza w ostatnim czasie,dynamika produkcji mleka,a za nią i serwatki,rodzi określone problemy ekologiczne i ekonomiczne.
    Dane FAO wykazują,że zaledwie połowa serwatki na świecie jest wykorzystywana na różne cele(przetwarzanie,spasanie) pozostałe 50% kierowanych jest do scieków,które poważnie zanieczyszczają zbiorniki wodne. W Polsce zaledwie 14-19% serwatki poddaje się przetworzeniu. Pozostała część odprowadzana jest do zbiorników wodnych powodując w nich daleko idące zmiany,aż do pełnej degradacji i zaniku życia biologicznego(wysoki wskaźnik BZT). Serwatka,w której skład wchodzą:białka,laktoza,tłuszcz,sole mineralne,witaminy,w głównej masie zawiera około 95% wody,co ogranicza jej wykorzystanie pod kątem bezpośredniego spasania. Obecne zasady tuczu zwłaszcza trzody chlewnej,opierają się na paszy suchej,co jest korzystniejsze,gdyż wiąże się z wytwarzaniem małej ilości gnojowicy. Bezpośrednie wykorzystanie serwatki na cele rolnicze-do nawożenia gleby,z wielu powodów może mieć jedynie ograniczony zakres.
Badania agrotechniczne wykazały,że dłuższe nawożenie gleby serwatką czyni ją niezdatną do dalszej uprawy,gdyż białka,a także w wysokim stopniu laktoza niekorzystnie wpływają na porowatość gleby. Ponadto utrata białka w takim kierunku utylizacji jest nieracjonalna.
Ze względu na wegetację roślin wykorzystuje się w rolnictwie serwatki,co może jedynie okresowy charakter,a dowożenie jej na miejsce przeznaczenia czyni przedsięwzięcie nieopłacalnym z ekonomicznego punktu widzenia. Rozkładające się białko zanieczyszcza powietrze nieprzyjemnymi i toksycznymi gazami,co stanowi istotną przeszkodę w realizacji  
tego kierunku utylizacji serwatki.
    Poważną gałąź przemysłu rolno- spożywczego stanowi przetwarzanie owoców.
W tym procesie produkcyjnym ilość odpadów produkcyjnych obejmuje od 10 do 30%. Podobnie jak sam surowiec zawierają one szereg wartościowych składników,np: węglowodany,celuloza,tłuszcze i woski,substancje barwnikowe i aromatyczne,witaminy,kwasy,aldehydy i alkohole. Bogaty skład odpadów sprawia,że stają się dobrą pożywką dla drobnoustrojów jako nietrwałe wymagają szybkiego przetworzenia.
Jest wiele kierunków wykorzystania odpadów na cele paszowe,wykorzystania alkoholowych destylatów owocowych,odzyskiwanie aromatów,pozyskiwanie aromatu cytrynowego. Większość analizowanych propozycji utylizacji znanych z literatury nie należy do optymalnych rozwiązań,uzasadnionych ekonomicznie i ekologicznie.
    Aldehyd furfurylowy -C5H4O2 znajduje szerokie zastosowanie jako rafinat w przemyśle naftowym,surowiec do produkcji niektórych tworzyw sztucznych,surowiec do produkcji barwników niektórych farb i lakierów,środek do konserwacji drewna i produkcji wielu innych artykułów.
Więcej uwagi należy poświęcić kierunkom utylizacji odpadów warzywnych.
    Najprostszym kierunkiem wykorzystania odpadów warzywnych jest ich kompostowanie. Ze względu na ilość odpadów najlepszym rozwiązaniem byłoby zorganizowanie przetwórstwa w taki sposób by przygotowanie warzyw do przerobu odbywało się u producenta,który bezpośrednio wykorzysta odpady do przerobu -sporządzenia kompostu, a następnie zagospodaruje go do nawożenia gleb.
Dobrym wykorzystaniem odpadów jest wykorzystanie ich do sporządzania kiszonek. Z uwagi na duże ilości tych pierwszych,krótki czas jaki pozostaje do ich utylizacji,rodzą się  poważne problemy typu duża ilość zbiorników do kompostowania,koszty transportu.
Większość odpadów warzywnych wywozi się na wysypiska,gdzie gniją i zanieczyszczają środowisko.
    Przetwarzanie odpadów w celu uzyskania z nich niektórych składników nie stanowi łatwego zadania,wiąże się z wieloma trudnościami takimi jak technologia pozyskiwania oleju z nasion pomidorów i zastosowanie go w praktyce,to jednak przygotowanie nasion do odzysku oleju wymaga znacznego nakładu pracy i energii związanej z zabiegami przemywania i suszenia.
   

Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem dokładnie tego samego zdania, że dbanie o środowisko powinno zacząć się od swojego własnego otoczenia. Ja zdecydowałam zapisać się na kurs https://www.seka.pl/uslugi/ochrona-srodowiska odnośnie ochorny środowiska i faktycznie nie mogę żałować. Jestem teraz w pełni świadoma jak należy prawidłowo dbać o naturę dookoła nas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak najbardziej nalezy dbać o otoczenie i szanować przyrodę jak i roślinność. Dlatego podoba mi się fakt, że integrowana ochrona roślin https://www.syngenta.pl/o-nas/zrownowazony-rozwoj/integrowana-ochrona-roslin co raz bardziej się roziwja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie, dużo zależy od nas samych. To samo tyczy się odpadów i odpowiedniego z nimi obchodzenia. Nawet mam namiar na firmę TipTopTrans - Przeprowadzki , która oferuje utylizację mebli oraz sprzętu AGD i RTV na terenie Gdańska i okolic. Pomogą pozbyć się przedmiotów wielkogabarytowych. Przyda mi się ta firma niedługo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak to jest racja i właśnie dlatego ja jestem wielkim zwolennikiem rolnictwa ekologicznego, jednak niektórych kwestii nie da rady łatwo rozwiązać. Dajmy na przykład miotłę zbożową https://podkarpacie24.pl/miotla-zbozowa-poznaj-najskuteczniejsze-sposoby-jej-zwalczania-5168/ to gdy ona wystąpi to należy jak najszybciej ją wyeliminować z naszych plonów.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

#Ulotność duszy w cieniu opętania przez #cyberszatana.

Z rozmyślań przy kawie

W tym Nowym 2021 # FlashForward2021