Utylizacja i recykling odpadów przemysłu spożywczego. Tym razem napiszę o kierunkach utylizacji odpadów powstających podczas przetwarzania mleka,buraków cukrowych,owoców,warzyw,ziemniaków,pozyskiwania oleju z nasion oleistych,otrzymywania produktów pochodzenia fermentacyjnego,przetwórstwa surowca rzeźnego i mięsa drobiu,a także odpadów towarzyszących produkcji koncentratów spożywczych. Analizę problemów dotyczących utylizacji odpadów przemysłu rolno-spożywczego przedstawiono szczegółowo w monografii,w której omówiono możliwości wykorzystania serwatki (surowicy mleka),będącej odpadem produkcyjnym procesu przetwarzania mleka na sery twarogowe,podpuszczkowe i kazeinę. Wielka,zwłaszcza w ostatnim czasie,dynamika produkcji mleka,a za nią i serwatki,rodzi określone problemy ekologiczne i ekonomiczne. Dane FAO wykazują,że zaledwie połowa serwatki na świecie jest wykorzystywana na różne cele(przetwarzanie,spasanie) pozostałe 50% kierowanych jest do scieków,które poważnie zanieczyszczają zb...
Komentarze
Prześlij komentarz